Chapter 4: Cell Cycle - Biology Mcqs for High School - Grade 9 - Set 7

1)   The chromosomes are uncoiled in telophase I into the

a. lysosomes
b. ribosomes
c. chromatin
d. nucleosome
Answer  Explanation 

ANSWER: chromatin

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The errors in mitotic control results in

a. cancer
b. diabetes
c. heart attack
d. kidney failure
Answer  Explanation 

ANSWER: cancer

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The tubulin proteins are joined together in prophase of mitosis to form

a. micro vessels
b. microtubules
c. micro nucleus
d. micro vacuoles
Answer  Explanation 

ANSWER: microtubules

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The phase of meiosis in which chromosomes pairs are aligned to form the metaphase plate is called

a. metaphase I
b. anaphase I
c. telophase I
d. prephase I
Answer  Explanation 

ANSWER: metaphase I

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The phase in which the cell enters after completion of G2 phase is

a. chromatin phase
b. prophase
c. vascular phase
d. division phase
Answer  Explanation 

ANSWER: division phase

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The phenomenon of death of cells includes

a. necrosis only
b. apoptosis only
c. mitosis
d. necrosis and apoptosis
Answer  Explanation 

ANSWER: necrosis and apoptosis

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The female and male gametes get united to form

a. zygote
b. diploid nucleus
c. haploid nucleus
d. diploid vacuoles
Answer  Explanation 

ANSWER: zygote

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The occurrence of cytokinesis in telophase I lead to the completion of

a. haploid daughter cells
b. diploid daughter cells
c. haploid sister chromatids
d. diploid sister chromatids
Answer  Explanation 

ANSWER: haploid daughter cells

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The cell division process meiosis undergoes in

a. stomata cells
b. somatic cells
c. germ line cells
d. stamen cells
Answer  Explanation 

ANSWER: somatic cells

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The Oscar Hertwig discovered the meiosis process in

a. 1856
b. 1786
c. 1976
d. 1876
Answer  Explanation 

ANSWER: 1876

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   In the M phase, the cell divides by mitosis into the

a. two daughter cells
b. four daughter cells
c. six daughter cells
d. eight daughter cells
Answer  Explanation 

ANSWER: two daughter cells

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   The phase in which there is no duplication of chromosomes is

a. C-phase
b. T-phase
c. S-phase
d. M-phase
Answer  Explanation 

ANSWER: S-phase

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   In metaphase II, the sister chromatids are called

a. parent chromosomes
b. parent cells
c. daughter cells
d. sister chromosomes
Answer  Explanation 

ANSWER: sister chromosomes

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   The cytokinesis is also known as division of

a. vacuoles
b. chromosomes
c. mitochondria
d. cytoplasm
Answer  Explanation 

ANSWER: cytoplasm

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   The phase of meiosis in which chromosomes arrives at poles is

a. telophase I
b. prephase I
c. metaphase I
d. anaphase I
Answer  Explanation 

ANSWER: telophase I

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   The first phase of the cell cycle is known as

a. forth gap
b. third gap
c. second gap
d. first gap
Answer  Explanation 

ANSWER: first gap

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   The example of cells that remain in the G0 phase for an indefinite period is

a. neutrons
b. electrons
c. neurons
d. protons
Answer  Explanation 

ANSWER: neurons

Explanation:
No explanation is available for this question!