Chapter 3: Characteristics of Acids Bases & Salts Chemistry Mcqs for High School - Grade 10 - Set 6

1)   Which of the following is used to crave patterns during etching?

a. acid
b. base
c. dye
d. water
Answer  Explanation 

ANSWER: acid

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   A base is a substance that ionizes in water to produce

a. H+ ions
b. OH- ions
c. O2
d. H2
Answer  Explanation 

ANSWER: OH- ions

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which of the following increases when pH is less than 7?

a. [H+]
b. [OH-]
c. [OH+]
d. [O-]
Answer  Explanation 

ANSWER: [H+]

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Considering the methods for making salt, the reaction of acid and metal oxide gives

a. salt and water
b. salt and hydrogen
c. salt, carbon dioxide and water
d. salt and salt
Answer  Explanation 

ANSWER: salt and water

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   What is the pH of lemon juice?

a. 0
b. 1
c. 2
d. 3
Answer  Explanation 

ANSWER: 2

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What is the color of methyl red in the basic solution?

a. yellow
b. blue
c. pink
d. colorless
Answer  Explanation 

ANSWER: yellow

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What is the term used for a salt which is formed by partial neutralization of an acid?

a. basic salt
b. common salt
c. acid salt
d. normal salt
Answer  Explanation 

ANSWER: acid salt

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   What is the main component of digestive juice in the stomach?

a. hydrochloric acid
b. sulphuric acid
c. saliva
d. water
Answer  Explanation 

ANSWER: hydrochloric acid

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The solution is basic when pH is

a. greater than 6
b. greater than 7
c. less than 7
d. less than 6
Answer  Explanation 

ANSWER: greater than 7

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   What is the pH of baking soda?

a. 8
b. 9
c. 10
d. 11
Answer  Explanation 

ANSWER: 9

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   What is the effect of the base on blue litmus paper?

a. it remains blue
b. it turns pink
c. it turns red
d. it becomes colorless
Answer  Explanation 

ANSWER: it remains blue

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   What is the pH at which Phenolphthalein changes color?

a. 5.5
b. 7
c. 9
d. 10
Answer  Explanation 

ANSWER: 9

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Secretion of too much acid in the stomach causes

a. nausea
b. vomit
c. indigestion
d. cancer
Answer  Explanation 

ANSWER: indigestion

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   What happens to the solution when pH is greater than 7?

a. it becomes acidic
b. it becomes basic
c. it becomes neutral
d. it becomes amphoteric
Answer  Explanation 

ANSWER: it becomes basic

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   What is the effect of acid on the skin?

a. no effect
b. causes skin cancer
c. corrosive
d. causes harm to skin tissue
Answer  Explanation 

ANSWER: corrosive

Explanation:
No explanation is available for this question!