Chapter 3: Characteristics of Acids Bases & Salts Chemistry Mcqs for High School - Grade 10 - Set 2

1)   PH method was proposed by

a. Arrhenius
b. Soren Sorenson
c. Lewis
d. Bohr
Answer  Explanation 

ANSWER: Soren Sorenson

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   What is the pH of bleach?

a. 3
b. 4
c. 13
d. 14
Answer  Explanation 

ANSWER: 13

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   What is the pH of the drain cleaner?

a. 1
b. 2
c. 12
d. 14
Answer  Explanation 

ANSWER: 14

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What is the pH of black coffee?

a. 2
b. 3
c. 4
d. 5
Answer  Explanation 

ANSWER: 5

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Product of [H+] and [OH-] is always

a. 1 x 10-10
b. 1 x 10-4
c. 1 x 10-14
d. 1 x 10-7
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 x 10-14

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   If [H+] increases, [OH-]

a. also increases
b. remains same
c. decreases
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which of the following is used in the manufacture of fertilizers and explosives?

a. hydrochloric acid
b. nitric acid
c. sulphuric acid
d. phosphoric acid
Answer  Explanation 

ANSWER: nitric acid

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   What is the pH of the tomato?

a. 5.5 - 7.0
b. 6.5 - 7.0
c. 5.5 - 6.5
d. 6.5 - 7.0
Answer  Explanation 

ANSWER: 5.5 - 7.0

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   What is the pH of a broad bean?

a. 5.5 - 7.0
b. 6.5 - 7.0
c. 6.0 - 7.5
d. 6.5 - 7.5
Answer  Explanation 

ANSWER: 6.5 - 7.0

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Color is changed from red to yellow by methyl red at

a. ph3
b. ph4
c. ph5
d. ph6
Answer  Explanation 

ANSWER: ph6

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Which of the following is not true about Bronsted-Lowery theory?

a. an acid is a proton donor
b. a base is a proton acceptor
c. all Arrhenius acids are also acids in the Bronsted-lowery theory
d. all the bases included in Bronsted-lowery theory except oh- are also Arrhenius bases
Answer  Explanation 

ANSWER: all the bases included in Bronsted-lowery theory except oh- are also Arrhenius bases

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   What is the pH of the apple?

a. 5.5 - 7.0
b. 6.5 - 7.0
c. 6.0 - 7.5
d. 6.5 - 7.5
Answer  Explanation 

ANSWER: 5.5 - 7.0

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   What is the experimentally determined concentration of H+ ions at 25 degrees Celsius?

a. 1 x 10-2
b. 1 x 10-4
c. 1 x 10-7
d. 1 x 10-10
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 x 10-7

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   The self-ionization of water occurs to a very small extent because water is a/an

a. strong electrolyte
b. weak electrolyte
c. amphoteric substance
d. liquid
Answer  Explanation 

ANSWER: weak electrolyte

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Considering the methods for making salt, the reaction of acid and base gives

a. salt and water
b. salt and hydrogen
c. salt, carbon dioxide and water
d. salt and salt
Answer  Explanation 

ANSWER: salt and water

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   What is the pH of the seawater?

a. 8
b. 9
c. 10
d. 11
Answer  Explanation 

ANSWER: 8

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   What is the pH of gastric juice?

a. 0
b. 1
c. 2
d. 3
Answer  Explanation 

ANSWER: 1

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   What is the optimum pH range of a swimming pool?

a. 6.2-6.6
b. 7.2-7.6
c. 7
d. 8.2-8.6
Answer  Explanation 

ANSWER: 7.2-7.6

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   What is the pH at which methyl red changes color?

a. 5.5
b. 7
c. 9
d. 10
Answer  Explanation 

ANSWER: 5.5

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Considering the methods for making salt, the reaction of salt and salt gives

a. salt and water
b. salt and hydrogen
c. salt, carbon dioxide and water
d. salt and salt
Answer  Explanation 

ANSWER: salt and salt

Explanation:
No explanation is available for this question!