Chapter 3: Cells, Tissues & Organs - Science Mcqs for Grade 6 - Set 8

1)   Different tissues when combine, they form

a. system
b. protein
c. organs
d. vacuole
Answer  Explanation 

ANSWER: organs

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Electron microscope is much more powerful than

a. light microscope
b. compound microscope
c. simple microscope
d. stereo microscope
Answer  Explanation 

ANSWER: light microscope

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The shape of red blood cells is

a. concave
b. bi-concave
c. round
d. rectangular
Answer  Explanation 

ANSWER: bi-concave

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The human skeleton contains ___ bones

a. 210
b. 205
c. 206
d. 218
Answer  Explanation 

ANSWER: 206

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The platform where you put the specimen is known as

a. coarse
b. Stage
c. diaphragm
d. turret
Answer  Explanation 

ANSWER: Stage

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The function of the nucleus present in the nerve cell is to

a. send away impulses
b. receive nerve impulses
c. stop signals
d. none of them
Answer  Explanation 

ANSWER: receive nerve impulses

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Epidermal tissue is found on

a. parts of plants
b. parts of animal
c. in parasites
d. none of them
Answer  Explanation 

ANSWER: parts of plants

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   A system in the body that helps in the circulation of blood around the body is known as

a. respiratory system
b. nervous system
c. Circulatory system
d. Excretory system
Answer  Explanation 

ANSWER: Circulatory system

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The hair like structures present in our throat that push mucus and other waste out of the lungs are known as

a. axon
b. cilia
c. dendrites
d. nucleus
Answer  Explanation 

ANSWER: cilia

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Red blood cells lack the presence of

a. nucleus
b. vacuole
c. cell wall
d. cytoplasm
Answer  Explanation 

ANSWER: nucleus

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Electron microscope is an invention that uses the beam of

a. neuron
b. electron
c. neutron
d. proton
Answer  Explanation 

ANSWER: electron

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   The wall of the cell that surrounds the cytoplasm is known as

a. cell membrane
b. cell wall
c. cytoplasm
d. vacuole
Answer  Explanation 

ANSWER: cell membrane

Explanation:
No explanation is available for this question!