Chapter 3: Cells, Tissues & Organs - Science Mcqs for Grade 6 - Set 6

1)   The border of cell that allow some substance to enter is known as

a. nucleus
b. cell membrane
c. cytoplasm
d. vacuole
Answer  Explanation 

ANSWER: cell membrane

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Organisms made up of huge amount of cells(like humans) are known as

a. multicellular
b. unicellular
c. epithelial
d. epidermal
Answer  Explanation 

ANSWER: multicellular

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   A cell that transports oxygen from lungs to the body and carbon dioxide from body to the lungs is known as

a. nerve
b. root hair
c. palisade
d. red blood
Answer  Explanation 

ANSWER: red blood

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Palisade cells are made up of

a. flattened cells
b. muscles
c. nerves
d. chlorophyll
Answer  Explanation 

ANSWER: chlorophyll

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Electrons are sub-atomic particles that rule the outer part of the

a. photon
b. particle
c. atom
d. molecule
Answer  Explanation 

ANSWER: atom

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The magnification of electron microscope is about

a. 2000 times
b. 3000 times
c. 1000 times
d. 4000 times
Answer  Explanation 

ANSWER: 3000 times

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Group of cells that are similar in task and nature form a

a. Tissue
b. organ
c. organism
d. cytoplasm
Answer  Explanation 

ANSWER: Tissue

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   A red pigment made of iron, present in the red blood cells is known as

a. hemoglobin
b. oxygen
c. carbon dioxide
d. nucleus
Answer  Explanation 

ANSWER: hemoglobin

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Vascular bundles are mostly found in

a. flower
b. plant stem
c. leaves
d. roots
Answer  Explanation 

ANSWER: plant stem

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   In plant cells, there is a cell wall outside the cell membrane. This cell wall is made up of

a. DNA
b. cellulose
c. chloroplast
d. mitochondria
Answer  Explanation 

ANSWER: cellulose

Explanation:
No explanation is available for this question!