Chapter 3: Arithmetical Problems & Percentages - Math Mcqs for Grade 6 - Set 3

1)   A property agents gets a commission of 3% by selling an apartment for $250 000. The commission received by agent (in dollars) is

a. $7,350
b. $7,300
c. $7,500
d. $8,200
Answer  Explanation 

ANSWER: $7,500

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   By converting 75% into fraction, the answer will be

a. 3⁄4
b. 2⁄3
c. 1⁄3
d. 1⁄4
Answer  Explanation 

ANSWER: 3⁄4

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The 8.5% of 3000 is

a. 265
b. 245
c. 255
d. 235
Answer  Explanation 

ANSWER: 255

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Out of the 15% of 200 and the 200% of 15, the result is

a. 15% of 200 is higher
b. same
c. 200% of 15 is higher
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: same

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Ana runs a merchandiser store. She wants to buy 500 note books for her store. She will get 300 notebooks for $2500. The next 200 note books are for $4 per notebook. The total cost for note books will be

a. $3,300
b. $3,500
c. $3,400
d. $3,600
Answer  Explanation 

ANSWER: $3,300

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   If Jane earned $1500/month and 5% increment is made in his salary then the monthly salary after increment (in dollars) is

a. $1,575
b. $1,675
c. $1,595
d. $1,685
Answer  Explanation 

ANSWER: $1,575

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The value of painting appreciates each year by 20% of its value at the beginning of year 2014. If painting costs $220,000 in Jan 2014 then the value of painting at the end of 2015 is

a. $318,600
b. $315,600
c. $325,600
d. $316,800
Answer  Explanation 

ANSWER: $316,800

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   By converting 17 2/3% into fraction, the answer will be

a. 55⁄3
b. 56⁄3
c. 53⁄3
d. 3⁄53
Answer  Explanation 

ANSWER: 53⁄3

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Christopher has baked 300 cookies and sold 210 cookies, Peter has baked 400 cookies and sold 320 cookies while Jennifer has baked 450 cookies and sold 380 cookies. Out of Christopher, Peter and Jennifer, the one who has sold more cookies (with name and percentage) is

a. Christopher with 70% sold cookies
b. Peter with 80% sold cookies
c. Jennifer with 84% sold cookies
d. Peter with 85% sold cookies
Answer  Explanation 

ANSWER: Peter with 80% sold cookies

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   If number 300 is increased by 130%, then the number will become

a. 690
b. 650
c. 630
d. 610
Answer  Explanation 

ANSWER: 690

Explanation:
No explanation is available for this question!