Chapter 3: Arithmetical Problems & Percentages - Math Mcqs for Grade 6 - Set 2

1)   Ana is a school teacher and earns $4000/month and Chris is a retail store manager and earns $6000/month. If Ana gives $3000 in annual charity function of orphanage and Chris gives $3500 in the same function then the one who gave more money in charity is

a. Ana gave 7.5% of her income in charity
b. Chris gave 4% of her income in charity
c. Ana gave 6.25% of her income in charity
d. Chris gave 7% of her income in charity
Answer  Explanation 

ANSWER: Ana gave 6.25% of her income in charity

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   If the selling price for laptop is $1100 and is marked down by 30% in promotional offers then sale price after discount is

a. $820
b. $790
c. $770
d. $870
Answer  Explanation 

ANSWER: $770

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   If the price of rice in 2014 is $20/kg which was 30% more than what it was in 2010 then the price of rice per kg in 2010 was

a. $16.38
b. $14.38
c. $15.38
d. $17
Answer  Explanation 

ANSWER: $15.38

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The 130% of 60m is

a. 78m
b. 80m
c. 85m
d. 89m
Answer  Explanation 

ANSWER: 78m

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The number if increased by 35% becomes 200. The original number was

a. 168
b. 135
c. 148
d. 152
Answer  Explanation 

ANSWER: 148

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The number if decreased by 25% becomes 150. The original number before decrease was

a. 240
b. 220
c. 230
d. 200
Answer  Explanation 

ANSWER: 200

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In month of July, an estate agent gets a commission of $200 on his sale of apartment. He sells another apartment for $150 000 and gets a commission of 4.5%. The total commission an agent gets is

a. $6,950
b. $6,540
c. $6,705
d. $5,960
Answer  Explanation 

ANSWER: $6,950

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The 58% of 450 liter is

a. 285 liter
b. 261 liter
c. 275 liter
d. 280 liter
Answer  Explanation 

ANSWER: 261 liter

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   An increment of 6% is offered to employees in the company. If monthly salary of Mary after increment is $1860 then her original monthly salary before income is

a. $1,557
b. $1,875
c. $1,755
d. $1,785
Answer  Explanation 

ANSWER: $1,755

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The total amount of money a buyer has to pay if he bought an antique article marked at $500 with a 15% value-added tax imposed on it is

a. $630
b. $614
c. $620
d. $575
Answer  Explanation 

ANSWER: $575

Explanation:
No explanation is available for this question!