Chapter 2: Indices & Standard Form - Math Mcqs for Grade 8 - Set 2

1)   The answer of 412300 in standard form is

a. 4.1 x 10⁶
b. 4.1 x 10⁶
c. 4.1 x 10⁵
d. 4.1 x 10⁷
Answer  Explanation 

ANSWER: 4.1 x 10⁵

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   If 125a = 625 then the value of 'a' is

a. 4 1/3
b. 3 1/4
c. 2 1/3
d. 1 1/3
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 1/3

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   By simplifying the √4 x √5, the answer in radical form will be

a. √4 + √5
b. √4 x 5
c. √4 - 5
d. 4² + 5²
Answer  Explanation 

ANSWER: √4 x 5

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   By solving the following xy⁸ ⁄xy⁴

a. y-⁴
b. 1/y-⁴
c. 1/y⁴
d. 1/y-³
Answer  Explanation 

ANSWER: 1/y-⁴

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The answer of 4.38 x 10⁴ in ordinary notation is

a. 43800
b. 438
c. 4380
d. 438000
Answer  Explanation 

ANSWER: 43800

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The answer of 0.495 in standard form is

a. 4.95 x 10-²
b. 4.95 x 10-³
c. 4.95 x 10-⁴
d. 4.95 x 10-¹
Answer  Explanation 

ANSWER: 4.95 x 10-¹

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The answer of 0.000045 in standard form is

a. 4.5 x 10-⁶
b. 4.5 x 10-⁷
c. 4.5 x 10-⁵
d. 4.5 x 10-⁴
Answer  Explanation 

ANSWER: 4.5 x 10-⁵

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The answer of following (a³b)⁴ is

a. a¹⁴ b⁵
b. a⁸ b⁴
c. a¹² b⁴
d. a¹⁰ b³
Answer  Explanation 

ANSWER: a¹² b⁴

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The product of p³q⁴ and p⁵ q⁵ is

a. p⁸ q⁹
b. p⁷ q⁶
c. p²q
d. pq⁹
Answer  Explanation 

ANSWER: p⁸ q⁹

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   By simplifying (3x⁵ y⁶ )⁴ ⁄(3x⁴ y⁶ )³, the answer will be

a. 3x⁸ y⁶
b. 3x⁵ y⁷
c. 3x⁹ y⁵
d. 3x¹⁰ y⁴
Answer  Explanation 

ANSWER: 3x⁸ y⁶

Explanation:
No explanation is available for this question!