Chapter 2: Indices & Standard Form - Math Mcqs for Grade 8 - Set 1

1)   The product of a²b4 and a³b5 is

a. a10 b20
b. a5 b9
c. a4 b6
d. a6 b7
Answer  Explanation 

ANSWER: a5 b9

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The product of y7 and y³ is equal to

a. y¹⁰
b. y21
c. y4
d.
Answer  Explanation 

ANSWER: y¹⁰

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The answer of 9.5 x 10⁵ ⁄10⁴ in ordinary notation is

a. 0.95
b. 0.095
c. 95
d. 0.0095
Answer  Explanation 

ANSWER: 95

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   If 3⁶ ⁄27 = 3x then the value of 'x' is

a. 3
b. 4
c. 5
d. 2
Answer  Explanation 

ANSWER: 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   If (9⁴ )2 = 3x then the value of 'x' is

a. 14
b. 16
c. 15
d. 17
Answer  Explanation 

ANSWER: 16

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The product of b and 5b³ is

a. 5b⁴
b. 6b³
c. 6b⁴
d. 6b²
Answer  Explanation 

ANSWER: 5b⁴

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   By solving the following (5a²b³)², the answer will be

a. 25a⁵ b⁶
b. 25a⁴ b⁶
c. 25a⁷ b⁵
d. 25a³b⁴
Answer  Explanation 

ANSWER: 25a⁴ b⁶

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   By solving a x (a²)⁹ , the answer will be

a. a¹⁵
b. a¹⁹
c. a¹⁸
d. a²⁰
Answer  Explanation 

ANSWER: a¹⁹

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   By evaluating the (4⁄5)-² ⁄(3)⁰ , the result will be

a. 1⁄16
b. 25⁄16
c. 16⁄25
d. 1⁄25
Answer  Explanation 

ANSWER: 25⁄16

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   On evaluating the (512)1⁄3 , the answer will be

a. 1⁄4
b. 1⁄2
c. 8
d. 1⁄8
Answer  Explanation 

ANSWER: 8

Explanation:
No explanation is available for this question!