Chapter 2: Gravitation Physics Mcqs for High School - Grade 9 - Set 4

1)   The mass of earth is

a. 5 * 10²⁴ kg
b. 6 * 10²⁴
c. 7 * 10²⁴
d. 8 * 10²⁴
Answer  Explanation 

ANSWER: 6 * 10²⁴

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   To move around the Earth, a satellite requires






a. centrifugal force
b. centripetal force
c. dynamic force
d. translatory force
Answer  Explanation 

ANSWER: centripetal force

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The weight of body is due to force of gravitation between body and




a. earth
b. other bodies
c. atmosphere
d. water
Answer  Explanation 

ANSWER: earth

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The value of ‘g’ is inversely proportional to the square of the Earth's






a. diameter
b. radius
c. weight
d. area
Answer  Explanation 

ANSWER: radius

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Earth's gravitational force of attraction vanishes at


a. 6400 km
b. infinity
c. 6900 km
d. 10000 km
Answer  Explanation 

ANSWER: infinity

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The force with which everybody attracts every other body is called force of






a. friction
b. retarding
c. gravitation
d. acceleration
Answer  Explanation 

ANSWER: gravitation

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Moon is a






a. natural satellite
b. artificial satellite
c. not a satellite
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: natural satellite

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   As we go farther away from the Earth, the gravitational force becomes







a. constant
b. stronger
c. weaker
d. positive
Answer  Explanation 

ANSWER: weaker

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   In the gravitational field of the Earth, the gravitational force per unit mass is called the Earth's






a. gravitational field weakness
b. gravitational field strength
c. zero gravitational field
d. altitude
Answer  Explanation 

ANSWER: gravitational field strength

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   If an apple is taken to the mountain top then its weight is

a. decreased
b. increased
c. constant
d. infinite
Answer  Explanation 

ANSWER: decreased

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   The height of an object or place above the sea level is known as






a. magnitude
b. volume
c. altitude
d. area
Answer  Explanation 

ANSWER: altitude

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Orbital velocity(vo) is equal to






a. √[gh(R + h)]
b. √[gh(R - h)]
c. √[gh⁄(R - h)]
d. √[gh⁄(R + h)]
Answer  Explanation 

ANSWER: √[gh(R + h)]

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   The orbital speed of a low orbit satellite is






a. 8000 ms-1
b. zero
c. 800 ms-1
d. 80 ms-1
Answer  Explanation 

ANSWER: 8000 ms-1

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Every body in the universe attracts every other body with the force which is directly proportional to the product of their masses and inversely proportional to the square of distance between their centers, this statement is known as






a. law of friction
b. law of gravitation
c. law of motion
d. law of momentum
Answer  Explanation 

ANSWER: law of gravitation

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   The gravitational force of attraction between the satellite and the Earth provides the necessary






a. centrifugal force
b. centripetal force
c. dynamic force
d. translatory force
Answer  Explanation 

ANSWER: centripetal force

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   The objects scientists sent to the space and they revolves around the Earth are termed as






a. natural satellites
b. artificial satellites
c. solar cars
d. robots
Answer  Explanation 

ANSWER: artificial satellites

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   The height of geostationary satellite is about






a. 56,890 km
b. 45,000 km
c. 33,500 km
d. 42,300 km
Answer  Explanation 

ANSWER: 42,300 km

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   If a body of mass ‘m’ at an altitude ‘h’, then the distance of the body from the center of the Earth will become






a. R + h
b. R - h
c. R × h
d. R ⁄ h
Answer  Explanation 

ANSWER: R + h

Explanation:
No explanation is available for this question!