Chapter 2: Gravitation Physics Mcqs for High School - Grade 9 - Set 3

1)   In SI units , the value of gravitational constant(G) is

a. 6.673 & times; 10-11
b. 8.673 & times; 105
c. 6.673 & times; 105
d. 4.673 & times; 105
Answer  Explanation 

ANSWER: 6.673 & times; 10-11

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The distance of moon from the Earth

a. 395,000 km
b. 420,000 km
c. 380,000 km
d. 450,000 km
Answer  Explanation 

ANSWER: 380,000 km

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   With mass ‘m’, altitude ‘h’, radius ro and velocity vo, the centripetal force is equal to

a. Fc =( mvo²)⁄ro
b. Fc =( mvo)⁄ro
c. Fc =( mro²)⁄vo
d. Fc =( mvo² + ro)
Answer  Explanation 

ANSWER: Fc =( mvo²)⁄ro

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The mass of the Earth is

a. 6 × 10²⁶
b. 6 × 10²⁴
c. 8 × 10²⁴
d. 7 × 10²⁴
Answer  Explanation 

ANSWER: 6 × 10²⁴

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   GPS consists of

a. 23 earth satellites
b. 24 earth satellites
c. 25 earth satellites
d. 26 earth satellites
Answer  Explanation 

ANSWER: 24 earth satellites

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The action and reaction due to force of gravitation are equal in magnitude but opposite in

a. size
b. direction
c. volume
d. none of above
Answer  Explanation 

ANSWER: direction

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The velocity of geostationary satellite with respect to Earth is

a. half
b. triple
c. zero
d. double
Answer  Explanation 

ANSWER: zero

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   If the mass of the Earth is 6 × 10²⁴, radius is 6400 km and altitude is 1000 km, then the value of ‘g’ will be

a. 8 ms-2
b. 7.3 ms-2
c. 9.5 ms-2
d. 8.9 ms-2
Answer  Explanation 

ANSWER: 7.3 ms-2

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The weight of an object if the value of g on moon is 1.6 ms-2 having mass equals 100 kg is



a. 100 N
b. 160 N
c. 1000 N
d. 1600 N
Answer  Explanation 

ANSWER: 160 N

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   With the gain of altitude, the value of g


a. Increase
b. remains same
c. decreases
d. all of above
Answer  Explanation 

ANSWER: decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!