Chapter 2: Gravitation Physics Mcqs for High School - Grade 9 - Set 2

1)   The gravitational field is directed

a. towards the earth
b. away from earth
c. has no direction
d. in a specific direction making angle with earth
Answer  Explanation 

ANSWER: towards the earth

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   2 lead spheres having a mass of 1000 kg each are placed with their centers 1 m apart. The gravitational force with which they attract to each other will be

a. 6.673 & times; 105
b. 66.73 & times; 105
c. 6673 & times; 10-5
d. 6.673 & times; 10-5
Answer  Explanation 

ANSWER: 6.673 & times; 10-5

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The value of gravitation on moon's surface is 1.6 ms-1. The weight of a 100 kg body on the moon's surface will be

a. 80 N
b. 100 Ns
c. 120 N
d. 160 N
Answer  Explanation 

ANSWER: 160 N

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The gravitational pull of the Earth acting on the body whether the body is in contact with the Earth or not, such force is known as

a. force of inertia
b. force of limiting friction
c. force of inertia
d. field force
Answer  Explanation 

ANSWER: field force

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The force due to which everybody of the universe attracts every other body

a. force of gravitation
b. force of limiting friction
c. force of inertia
d. force of mechanics
Answer  Explanation 

ANSWER: force of gravitation

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The gravitational force between two spheres of masses 1000 kg kept 1m apart is

a. 10 N
b. 6.673 * 10-5
c. 12 N
d. 5 N
Answer  Explanation 

ANSWER: 6.673 * 10-5

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Value of g increases with the

a. decrease in altitude
b. increase in altitude
c. increase in body mass
d. decrease in body mass
Answer  Explanation 

ANSWER: decrease in altitude

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   If the mass of earth is 6.0 * 10²⁴ and its radius is 6400 km then value of g at an altitude of 1000 km is

a. 7 ms-1
b. 7 ms-2
c. 7.3 ms-1
d. 7.3 ms-2
Answer  Explanation 

ANSWER: 7.3 ms-2

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The moon completes one revolution around the Earth in

a. 30 days
b. 24 days
c. 26 days
d. 27.3 days
Answer  Explanation 

ANSWER: 27.3 days

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The constant for gravitation is denoted universally by

a. g
b. r
c. G
d. R
Answer  Explanation 

ANSWER: G

Explanation:
No explanation is available for this question!