Chapter 2: Gravitation Physics Mcqs for High School - Grade 9 - Set 1

1)    The gravitational force of attraction between satellite and earth provides

a. centripetal force
b. centrifugal force
c. resistive force
d. momentum force
Answer  Explanation 

ANSWER: centripetal force

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The Earth attracts a body with a force equal to its


a. weight
b. area
c. volume
d. pollution
Answer  Explanation 

ANSWER: weight

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The natural satellite of Earth is

a. moon
b. stars
c. sun
d. mars
Answer  Explanation 

ANSWER: moon

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   A satellite revolving very close to earth has a speed nearly

a. 7 ms-1
b. 8 ms-1
c. 9 ms-1
d. 10 ms-1
Answer  Explanation 

ANSWER: 8 ms-1

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   If two masses are m1 and m2, distance is ‘d’,and constant of gravitation is ‘G’, then the gravitational force for attraction will be

a. F = G (m1 m2&frac;d²)
b. F = G (m1 + m2&frac;d²)
c. F= G (m1 - m2&frac;d²)
d. F= G (d²&frac;m1 - m2)
Answer  Explanation 

ANSWER: F = G (m1 m2&frac;d²)

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   An object that revolves around a planet is called a

a. robot
b. modulus
c. solar cars
d. satellite
Answer  Explanation 

ANSWER: satellite

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The gravitation is inversely related to

a. distance between masses
b. product of magnitude of masses
c. direction of masses
d. square of distance between masses
Answer  Explanation 

ANSWER: square of distance between masses

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   To complete one revolution around the Earth, the communication satellites take

a. 24 hours
b. 36 hours
c. 48 hours
d. 72 hours
Answer  Explanation 

ANSWER: 24 hours

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The first man who came up with the idea of gravity was

a. Henry Briggs
b. John Napier
c. Jobst Burgi
d. Isaac Newton
Answer  Explanation 

ANSWER: Isaac Newton

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The velocity of the geostationary satellite to earth is

a. 10 ms-1
b. 15 ms-1
c. zero
d. 1 ms-1
Answer  Explanation 

ANSWER: zero

Explanation:
No explanation is available for this question!