Chapter 13: Plant Growth - Science Mcqs for Grade 6 - Set 5

1)   Leaves are mostly green due to presence of a pigment called

a. chlorophyll
b. green algae
c. leucoplast
d. stomata
Answer  Explanation 

ANSWER: chlorophyll

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   In process of photosynthesis plants require raw materials as

a. water
b. carbon dioxide
c. both a and b
d. oxygen
Answer  Explanation 

ANSWER: both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Plants grow well and they need for it

a. sunlight
b. bulb light
c. fire
d. thermo light
Answer  Explanation 

ANSWER: sunlight

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   A plant which grow well in sandy soil is

a. cactus
b. rice plant
c. bougain vilea
d. rose
Answer  Explanation 

ANSWER: cactus

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Sugar produced by plants is usually stored in different parts of plant after converting it into

a. starch
b. glucose
c. maltose
d. sucrose
Answer  Explanation 

ANSWER: starch

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Clayey soil has tendency to retain lot of water and it become

a. waterlogged
b. active
c. water releasing
d. deactivate
Answer  Explanation 

ANSWER: waterlogged

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Plants prepare their food in the form of

a. sugar
b. carbohydrates
c. proteins
d. vitamins
Answer  Explanation 

ANSWER: sugar

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   For plants mineral salts has importance as

a. nutrients
b. water
c. oxygen
d. soil
Answer  Explanation 

ANSWER: nutrients

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Plants need nutrients for good growth one way to provide them is by adding

a. fertilizers
b. water
c. another soil
d. chemicals
Answer  Explanation 

ANSWER: fertilizers

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   In pitcher plant animal fall into pitcher which is shape of leaves like a jug and digested by plants with help of

a. digestive juices
b. swallowing
c. throwing out
d. poisoning
Answer  Explanation 

ANSWER: digestive juices

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Chemical fertilizers is mostly made with various mineral salts which are essential for plant

a. growth
b. development
c. good fruit
d. all of them
Answer  Explanation 

ANSWER: all of them

Explanation:
No explanation is available for this question!