Chapter 13: Plant Growth - Science Mcqs for Grade 6 - Set 4

1)   Very less plants grow in clay because it has low

a. air content
b. sand particles
c. water content
d. oxygen
Answer  Explanation 

ANSWER: air content

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Partially or sometimes wholly decayed animals or plants dead bodies is called

a. humus
b. loam
c. clay
d. compost
Answer  Explanation 

ANSWER: humus

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The stem of plant make food instead of leaves if they lack leaves like

a. cactus
b. apple tree
c. rose plant
d. conifers
Answer  Explanation 

ANSWER: cactus

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Food produced by farms without using chemical fertilizers and pesticides are called

a. organic food
b. solid food
c. good food
d. inorganic food
Answer  Explanation 

ANSWER: organic food

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Plants whose roots are immersed in solutions which are nutritiously rich are

a. hydroponics
b. aeroponics
c. both a and b
d. none
Answer  Explanation 

ANSWER: hydroponics

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Rice grow best in

a. sandy soil
b. clayey soil
c. loamy soil
d. potting mix
Answer  Explanation 

ANSWER: clayey soil

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The roots are sprayed with nutrient rich solutions in plants that are

a. hydroponics
b. aeroponics
c. both a and b
d. none
Answer  Explanation 

ANSWER: aeroponics

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The types of fertilizers involves

a. organic fertilizers
b. inorganic fertilizers
c. both a and b
d. complex fertilizers
Answer  Explanation 

ANSWER: both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Plants which are insectivorous needs insects to feed on because it need

a. water
b. nutrients
c. air
d. oxygen
Answer  Explanation 

ANSWER: nutrients

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   A plant having two halves which snap shut on contact with an insect is

a. rose
b. jasmine
c. pitcher plant
d. Venus fly trap
Answer  Explanation 

ANSWER: Venus fly trap

Explanation:
No explanation is available for this question!