Chapter 13: Plant Growth - Science Mcqs for Grade 6 - Set 3

1)   Starch is stored in plants in

a. roots and stem
b. fruits and seeds
c. both a and b
d. flowers
Answer  Explanation 

ANSWER: both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   There are some carnivorous plants also called as

a. insectivorous
b. herbivores
c. omnivores
d. carnivores
Answer  Explanation 

ANSWER: insectivorous

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The process by which plants make their own food by using sunlight is called

a. respiration
b. photosynthesis
c. production
d. oxygen production
Answer  Explanation 

ANSWER: photosynthesis

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   During photosynthesis oxygen is produced which is used for essential life processes called

a. respiration
b. excretion
c. digestion
d. perspiration
Answer  Explanation 

ANSWER: respiration

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Tiny opening are present on surface of a leaf and are known as

a. stomata
b. pores
c. openings
d. canals
Answer  Explanation 

ANSWER: stomata

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Term 'synthesis' means

a. making
b. combining simpler parts to make complex parts
c. reducing
d. releasing
Answer  Explanation 

ANSWER: combining simpler parts to make complex parts

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Plants which can grow without roots are the

a. hydroponics
b. aeroponics
c. both a and b
d. none
Answer  Explanation 

ANSWER: both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Enter and exit of water in plants takes place through

a. flower
b. fruit
c. seed
d. stomata
Answer  Explanation 

ANSWER: stomata

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The capability of chlorophyll is to trap

a. oxygen
b. sunlight
c. water
d. nutrients
Answer  Explanation 

ANSWER: sunlight

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Carnivorous plants includes

a. rose
b. jasmine
c. pitcher plant
d. tobacco plant
Answer  Explanation 

ANSWER: pitcher plant

Explanation:
No explanation is available for this question!