Chapter 13: Plant Growth - Science Mcqs for Grade 6 - Set 2

1)   Insectivorous plants usually grow in soil with poor nutrients hence they get nutrients to grow healthily by

a. trapping an insect
b. absorbing more water
c. movement of leaves
d. opening stomata
Answer  Explanation 

ANSWER: trapping an insect

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Man-made fertilizers which are produced from chemicals are called

a. organic fertilizers
b. inorganic fertilizers
c. low fertilizers
d. complex fertilizers
Answer  Explanation 

ANSWER: inorganic fertilizers

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Therefore in photosynthesis the energy which is stored in plants and animals is being derived from

a. sun
b. glucose
c. oxygen
d. chloroplast
Answer  Explanation 

ANSWER: sun

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   In the word photosynthesis 'photo' means

a. light
b. photograph
c. making
d. reproduction
Answer  Explanation 

ANSWER: light

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The soil which is mixture of clay, sand and humus is called

a. humus
b. loam
c. clay
d. compost
Answer  Explanation 

ANSWER: loam

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Our garden contains a soil called

a. humus
b. loam
c. clay
d. compost
Answer  Explanation 

ANSWER: loam

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   There is a great influence of soil on plants

a. growth
b. development
c. both a and b
d. reproduction
Answer  Explanation 

ANSWER: both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The singular word for stomata is

a. stomata
b. stomata's
c. stoma
d. stomas
Answer  Explanation 

ANSWER: stoma

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The food prepared by plants is energy source for

a. animals
b. insects
c. humans
d. all of these
Answer  Explanation 

ANSWER: all of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Temperature, air, water and mineral content are effected by type of

a. seed
b. plant
c. roots
d. soil
Answer  Explanation 

ANSWER: soil

Explanation:
No explanation is available for this question!