Chapter 13: Plant Growth - Science Mcqs for Grade 6 - Set 1

1)   Carbon dioxide enters a leaf of a plant via

a. stomata
b. stem
c. roots
d. flowers
Answer  Explanation 

ANSWER: stomata

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Carbon dioxide is given to plants for their food production from

a. air
b. soil
c. water
d. fertilizers
Answer  Explanation 

ANSWER: air

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Fertilizers which come from living things like animal dung, compost, fish and bone meals are

a. organic fertilizers
b. inorganic fertilizers
c. low fertilizers
d. complex fertilizers
Answer  Explanation 

ANSWER: organic fertilizers

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The function of roots includes

a. absorb water from soil
b. absorb nutrients from soil
c. anchor plant
d. all of these
Answer  Explanation 

ANSWER: all of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Insectivorous plants can prepare their own food because they have

a. chlorophyll
b. leaves
c. stem
d. roots
Answer  Explanation 

ANSWER: chlorophyll

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   To check a leaf that either it has made food or not we can use test using

a. iron solution
b. iodine solution
c. calcium solution
d. water
Answer  Explanation 

ANSWER: iodine solution

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Loam contain suitable nutrients for plants growth and it can

a. retain water
b. store food
c. store energy
d. provide heat
Answer  Explanation 

ANSWER: retain water

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Stomata are present on underside of

a. flower
b. fruit
c. seed
d. leaf
Answer  Explanation 

ANSWER: leaf

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Venus fly trap is a

a. plant
b. animal
c. insect
d. bird
Answer  Explanation 

ANSWER: plant

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   A gas which is given out during plants processes is called

a. oxygen
b. nitrogen
c. carbonmono oxide
d. hydrogen
Answer  Explanation 

ANSWER: oxygen

Explanation:
No explanation is available for this question!