Chapter 12: Sound & Hearing - Science Mcqs for Grade 8 - Set 3

1)   A loud sound contains more energy than

a. soft sound
b. aero plane sound
c. blast sound
d. rocket sound
Answer  Explanation 

ANSWER: soft sound

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The human ear can be divided in to

a. outer ear
b. middle ear
c. inner ear
d. all of them
Answer  Explanation 

ANSWER: all of them

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   A thin sheet of membrane which is stretched tightly across the end of ear canal is called

a. pinna
b. ear drum
c. hammer
d. cochlea
Answer  Explanation 

ANSWER: ear drum

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Loudness is measured in units called

a. Hertz
b. decibels
c. Pascal
d. ampere
Answer  Explanation 

ANSWER: decibels

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The first part of ear which collects air which is funnel shaped is called

a. pinna
b. ear drum
c. hammer
d. cochlea
Answer  Explanation 

ANSWER: pinna

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Sound travels at a speed of 343m/s in

a. air
b. water
c. steel
d. water
Answer  Explanation 

ANSWER: air

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   A distinctive quality of a sound which depends on the frequency of sound is called a

a. pitch
b. frequency
c. ultrasound
d. infrasound
Answer  Explanation 

ANSWER: pitch

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The chain of tiny bones in ear includes

a. hammer
b. anvil
c. stirrup
d. all of them
Answer  Explanation 

ANSWER: all of them

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Sound sensor when connected to data logger helps in measuring

a. sound
b. voice
c. pitch
d. frequency
Answer  Explanation 

ANSWER: sound

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The wavelength of the high frequency sound wave is

a. longer
b. shorter
c. same
d. constant
Answer  Explanation 

ANSWER: shorter

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Sounds which are below 20Hz frequencies are called

a. infrasound
b. ultrasound
c. mega sound
d. micro sound
Answer  Explanation 

ANSWER: infrasound

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   A form of energy which is produced by vibrations and can be detected by ears is called

a. sound
b. waves
c. heat
d. electric current
Answer  Explanation 

ANSWER: sound

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Loudness is measured by

a. sound level meter
b. spectrometer
c. thermostat
d. thermometer
Answer  Explanation 

ANSWER: sound level meter

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Sound travels at speed of 5960m/s in

a. air
b. water
c. steel
d. water
Answer  Explanation 

ANSWER: steel

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   The regions where molecules are compressed are called

a. rarefactions
b. compressions
c. digressions
d. progressions
Answer  Explanation 

ANSWER: compressions

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Voice is produced by the vibrations of

a. vocal cords
b. trachea
c. lungs
d. heart
Answer  Explanation 

ANSWER: vocal cords

Explanation:
No explanation is available for this question!