Chapter 12: Sound & Hearing - Science Mcqs for Grade 8 - Set 1

1)   Louder sound can cause damage to

a. hearing
b. sight
c. skin
d. brain
Answer  Explanation 

ANSWER: hearing

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The number of vibrations in a second is called

a. pitch
b. frequency
c. amplitude
d. infrasound
Answer  Explanation 

ANSWER: frequency

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   If we tighten the strings of instrument the pitch will be

a. higher
b. lower
c. constant
d. no pitch
Answer  Explanation 

ANSWER: higher

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Sound having frequencies above 20000Hz are called

a. infrasound
b. ultrasound
c. mega sound
d. micro sound
Answer  Explanation 

ANSWER: ultrasound

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The higher the frequency the greater will be

a. pitch
b. loudness
c. amplitude
d. infrasound
Answer  Explanation 

ANSWER: pitch

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Sound travels at speed of 1482m/s in

a. air
b. water
c. steel
d. water
Answer  Explanation 

ANSWER: water

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Unwanted sounds are called

a. noises
b. pleasant
c. fruitful
d. healthy
Answer  Explanation 

ANSWER: noises

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The distance from one crest to another or one to another wave is called a

a. wavelength
b. frequency
c. amplitude
d. all of them
Answer  Explanation 

ANSWER: wavelength

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Signals are sent auditory nerves to

a. brain
b. heart
c. ear drum
d. retina
Answer  Explanation 

ANSWER: brain

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Tiny hairs are moved due to vibrations in fluid in

a. pinna
b. ear drum
c. hammer
d. cochlea
Answer  Explanation 

ANSWER: cochlea

Explanation:
No explanation is available for this question!