Chapter 10: Forces Effects - Science Mcqs for Grade 7 - Set 2

1)   The upward push acting on object which is immersed in liquid or gas partially or totally, is called

a. gravity
b. mass
c. weight
d. upthrust
Answer  Explanation 

ANSWER: upthrust

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   We write on a board with chalk without slipping on floor is due to the presence of

a. gravity
b. friction
c. pull
d. push
Answer  Explanation 

ANSWER: friction

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The force of attraction between two masses is called

a. gravitational force
b. friction
c. pull
d. push
Answer  Explanation 

ANSWER: gravitational force

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The earth pulls object towards center, causing it to fall

a. in the center
b. on the ground
c. on the polls
d. on the floor
Answer  Explanation 

ANSWER: in the center

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The dead sea is full of

a. sand
b. salt
c. minerals
d. shells
Answer  Explanation 

ANSWER: salt

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Density has 'SI' unit which is

a. kilogram per cubic meter
b. gram per cubic meter
c. meter per kilogram
d. meter per cubic meter
Answer  Explanation 

ANSWER: kilogram per cubic meter

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In systemic diagram, force can be represented by an

a. arrow
b. plus
c. dot
d. star
Answer  Explanation 

ANSWER: arrow

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Shapes and sizes of objects can be changed by the help of

a. force
b. energy
c. heat
d. light
Answer  Explanation 

ANSWER: force

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   If an object is at rest, the forces acting on it, are

a. balanced
b. unequal
c. higher
d. lower
Answer  Explanation 

ANSWER: balanced

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   A frictional force acting on an object when it moves through air is called

a. air resistance
b. water resistance
c. air pressure
d. air condensation
Answer  Explanation 

ANSWER: air resistance

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   A force which opposes motion is known as

a. friction
b. gravity
c. pull
d. push
Answer  Explanation 

ANSWER: friction

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Force can be measured by the help of

a. foci meter
b. spring balance
c. pane balance
d. both a and b
Answer  Explanation 

ANSWER: both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Force can make a stationary object to

a. move
b. rotate
c. spin
d. still
Answer  Explanation 

ANSWER: move

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Forces can easily change the

a. direction of an object
b. gravity of an object
c. density of an object
d. volume of an object
Answer  Explanation 

ANSWER: direction of an object

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   The gravitational force which acts on a body, is called

a. mass
b. weight
c. size
d. load
Answer  Explanation 

ANSWER: weight

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Forces cancel each other's effect if their size is

a. equal
b. unequal
c. same
d. all of them
Answer  Explanation 

ANSWER: equal

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   The 'SI' unit of force is

a. watt
b. joule
c. newton
d. kilogram
Answer  Explanation 

ANSWER: newton

Explanation:
No explanation is available for this question!