Building Materials & Construction Mcqs - Set 8

1)   Minimum width of landing should be_______________?

a. equal to width of stairs
b. half the width of stairs
c. twice the width of stairs
d. one fourth the width of stairs
Answer  Explanation 

ANSWER: equal to width of stairs

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The vertical posts placed at the top and bottom ends of a flight supporting the hand rail are known as_________________?

a. balusters
b. newal posts
c. balustrades
d. railings
Answer  Explanation 

ANSWER: newal posts

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The number of steps in a flight generally should not be less than________________?

a. 2
b. 3
c. 5
d. no limit
Answer  Explanation 

ANSWER: 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The term string is used for______________?

a. the underside of a stair
b. outer projecting edge of a tread
c. a sloping member which supports the steps in a stair
d. a vertical member between two treads
Answer  Explanation 

ANSWER: a sloping member which supports the steps in a stair

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In a colar beam roof_______________?

a. there is no horizontal tie beam
b. there is a horizontal tie at the feet of rafters only
c. there is a horizontal tie at almost the middle of rafters only
d. there are two horizontal ties, one at the feet and other at the middle of the rafters
Answer  Explanation 

ANSWER: there is a horizontal tie at almost the middle of rafters only

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The type of footing which is used to transmit heavy loads through steel columns is_______________?

a. raft foundation
b. grillage foundation
c. well foundation
d. isolated footing
Answer  Explanation 

ANSWER: grillage foundation

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The differential settlement in case of foundations on sandv soils should not exceed_____________?

a. 25 mm
b. 40 mm
c. 65 mm
d. 100 mm
Answer  Explanation 

ANSWER: 25 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   As compared to English bond, double flemish bond is_________________?

a. stronger
b. more compact
c. costly
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: more compact

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Compared to mild steel, cast iron has (1) high compressive strength (2) high tensile strength (3) low compressive strength (4) low tensile strength The correct answer is_________________?

a. (1) and (2)
b. (2) and (3)
c. (3) and (4)
d. (1)and(4)
Answer  Explanation 

ANSWER: (1)and(4)

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Proper amount of entrained air in concrete results in__________?
1. better workability
2. better resistance to freezing and thawing
3. lesser workability
4. less resistance to freezing and thawing The correct answer is:


a. (1) and (2)
b. (1)and(4)
c. (2)and (3)
d. (3)and (4)
Answer  Explanation 

ANSWER: (1) and (2)

Explanation:
No explanation is available for this question!