Building Materials & Construction Mcqs - Set 5

1)   The maximum quantity of calcium chloride used as an accelerator in cement in percentage by weight of cement is_______________?

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Answer  Explanation 

ANSWER: 2

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The most common admixture which is used to accelerate the initial set of concrete is______________?

a. gypsum
b. calcium chloride
c. calcium carbonate
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: calcium chloride

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which of the following gradients exerts maximum influence on properties of steel?

a. iron
b. carbon
c. manganese
d. sulphur
Answer  Explanation 

ANSWER: carbon

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Three basic raw materials which are needed in large quantities for production of steel are_______________?

a. iron ore, coal and sulphur
b. iron ore, carbon and sulphur
c. iron ore, coal and lime stone
d. iron ore, carbon and lime stone
Answer  Explanation 

ANSWER: iron ore, coal and lime stone

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which of the following cements contains maximum percentage of dicalcium silicate?

a. ordinary Portland cement
b. low heat cement
c. rapid hardening cement
d. sulphate resisting cement
Answer  Explanation 

ANSWER: low heat cement

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The ultimate tensile strength of structural mild steel is about_________________?

a. 160N/mm2
b. 260N/mm2
c. 420 N/mm2
d. 520 N/mm2
Answer  Explanation 

ANSWER: 420 N/mm2

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The most commonly used retarder in cement is_________________?

a. gypsum
b. calcium chloride
c. calcium carbonate
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: gypsum

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The basic purpose of a retarder in concrete is_____________?

a. to increase the initial setting time of cement paste in concrete
b. to decrease the initial setting time of cement paste in concrete
c. to render the concrete more water tight
d. to improve the workability of concrete mix
Answer  Explanation 

ANSWER: to increase the initial setting time of cement paste in concrete

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which of the following is the purest form of iron ?

a. cast iron
b. wrought iron
c. mild steel
d. high carbon steel
Answer  Explanation 

ANSWER: wrought iron

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Assertion A : Normally turpentine oil is recommended as thinner for indoor painting. Reason R : Turpentine oil is costlier than other thinners. Select your answer according to the coding system given below ?

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c. A is true but R is false
d. A is false but R is true
Answer  Explanation 

ANSWER: Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   The amount of water used for one kg of distemper is_____________?

a. 0.2 liter
b. 0.4 liter
c. 0.6 liter
d. 0.8 liter
Answer  Explanation 

ANSWER: 0.6 liter

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   In brick masonry the bond produced by laying alternate headers and stretchers in each course is known as_______________?

a. English bond
b. double flemish bond
c. zigzag bond
d. single flemish bond
Answer  Explanation 

ANSWER: double flemish bond

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   The vehicle used in case of enamel paints is usually______________?

a. linseed oil
b. water
c. varnish
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: varnish

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Paints with white lead base are suitable for painting of______________________?

a. wood work
b. iron work
c. both wood work and iron work
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: wood work

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Which of the following stresses is used for identifying the quality of structural steel ?

a. ultimate stress
b. yield stress
c. proof stress
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: yield stress

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Assertion A : Paints with white lead base are not recommended for painting of iron works. Reason R : Paints with white lead base do not check rusting of iron. Select your answer according to the coding system given below ?

a. Both A and R are true and, R is the correct explanation of A
b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c. A is true but R is false
d. A is false but R is true
Answer  Explanation 

ANSWER: Both A and R are true and, R is the correct explanation of A

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   The ratio of the thickness of web to that of flange of steel rolled structural beams and channels is______________?

a. less than 1
b. equal to 1
c. greater than 1
d. less than 1 in beams but greater than 1 in channels
Answer  Explanation 

ANSWER: less than 1

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   Percentage of carbon content in mild steel is_______________?

a. less than 0.25
b. between 0.25 and 0.7
c. between 0.7 and 1.5
d. greater than 1.5
Answer  Explanation 

ANSWER: less than 0.25

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The pressure acting on the stones in stone masonry construction should be_____________?

a. along the direction of bedding planes
b. at 45° to the direction of bedding planes
c. at 60° to the direction of bedding planes
d. perpendicular to the direction of bedding planes
Answer  Explanation 

ANSWER: perpendicular to the direction of bedding planes

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   A queen closer is a______________?

a. brick laid with its length parallel to the face or direction of wall
b. brick laid with its breadth parallel to the face or direction of wall
c. brick having the same length and depth as the other bricks but half the breadth
d. brick with half the width at one end and full width at the other
Answer  Explanation 

ANSWER: brick having the same length and depth as the other bricks but half the breadth

Explanation:
No explanation is available for this question!