Building Materials & Construction Mcqs - Set 4

1)   The main ingredients of Portland cement are________________?

a. lime and silica
b. lime and alumina
c. silica and alumina
d. lime and iron
Answer  Explanation 

ANSWER: lime and silica

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Le Chatelier’s device is used for determining the_______________?

a. setting time of cement
b. soundness of cement
c. tensile strength of cement
d. compressive strength of cement
Answer  Explanation 

ANSWER: soundness of cement

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The initial setting time for ordinary Portland cement as per IS specifications should not be less than_____________?

a. 10 minutes
b. 30 minutes
c. 60 minutes
d. 600 minutes
Answer  Explanation 

ANSWER: 30 minutes

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The constituent of cement which is responsible for all the undesirable properties of cement is____________?

a. dicalcium silicate
b. tricalcium silicate
c. tricalcium aluminate
d. tetra calcium alumino ferrite
Answer  Explanation 

ANSWER: tricalcium aluminate

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   As per IS specifications, the maximum final setting time for ordinary Portland cement should be_______________?

a. 30 minutes
b. 1 hour
c. 6 hours
d. 10 hours
Answer  Explanation 

ANSWER: 10 hours

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Study the following statements. (1) Hydraulic lime is suitable for white washing, (2) Fat lime is suitable for whitewashing, (3) Hydraulic lime is suitable for making mortar, (4) Fat lime is suitable for making mortar. The correct answer is______________?

a. (1) and (4)
b. (2) and (3)
c. (1) and (2)
d. (3) and (4)
Answer  Explanation 

ANSWER: (2) and (3)

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Assertion A : Pure lime takes a long time to develop adequate strength. Reason R : Pure lime has slow hardening characteristics. Select your answer according to the coding system given below ?

a. Both A and R are true and R is correct explanation of A
b. Both A and R are true and R is not a correct explanation of A
c. A is true but R is false
d. A is false but R is true
Answer  Explanation 

ANSWER: Both A and R are true and R is correct explanation of A

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The main constituent which imparts hydraulicity to hydraulic lime is______________?

a. calcium oxide
b. silica
c. clay
d. water
Answer  Explanation 

ANSWER: clay

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The main constituent of cement which is responsible for initial setting of cement is_________________?

a. dicalcium silicate
b. tricalcium silicate
c. tricalcium aluminate
d. all of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: tricalcium aluminate

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   For testing compressive strength of cement, the size of cube used is_______________?

a. 50 mm
b. 70.6 mm
c. 100 mm
d. 150 mm
Answer  Explanation 

ANSWER: 50 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Early attainment of strength in rapid hardening cement is mainly due to_______________?

a. gypsum
b. finer grinding
c. tricalcium silicate
d. tricalcium aluminate
Answer  Explanation 

ANSWER: finer grinding

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   According to IS specifications, the compressive strength of ordinary portland cement after three days should not be less than________________?

a. 7 MPa
b. 11.5 MPa
c. 16 MPa
d. 21 MPa
Answer  Explanation 

ANSWER: 16 MPa

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   With increase in moisture content, the bulking of sand_______________?

a. increases
b. decreases
c. first increases to a certain maximum value and then decreases
d. first decreases to a certain minimum value and then increases
Answer  Explanation 

ANSWER: first increases to a certain maximum value and then decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Addition of pozzolana to ordinary Portland cement increases__________________?

a. bleeding
b. shrinkage
c. permeability
d. heat of hydration
Answer  Explanation 

ANSWER: shrinkage

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   The slump recommended for mass concrete is about_______________?

a. 25 mm to 50 mm
b. 50 mm to 100 mm
c. 100 mm to 125 mm
d. 125 mm to 150 mm
Answer  Explanation 

ANSWER: 25 mm to 50 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   After storage, the strength of cement________________?

a. decreases
b. increases
c. remains same
d. may increase or decrease
Answer  Explanation 

ANSWER: decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   The normal consistency of ordinary Portland cement is about________________?

a. 10%
b. 20%
c. 30%
d. 40%
Answer  Explanation 

ANSWER: 30%

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   Gypsum consists of______________?

a. H2S and C02
b. CaS04 and H20
c. Lime and H20
d. C02 and calcium
Answer  Explanation 

ANSWER: CaS04 and H20

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   For testing compressive and tensile strength of cement, the cement mortar is made by mixing cement and standard sand in the proportions of___________________?

a. 1:2
b. 1:3
c. 1:4
d. 1:6
Answer  Explanation 

ANSWER: 1:3

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Which of the following cements is suitable for use in massive concrete structures such as large dams ?

a. ordinary Portland cement
b. low heat cement
c. rapid hardening cement
d. sulphate resisting cement
Answer  Explanation 

ANSWER: low heat cement

Explanation:
No explanation is available for this question!