Building Materials & Construction Mcqs - Set 2

1)   Crushing strength of a good building stone should be more than____________?

a. 50 MPa
b. 100 MPa
c. 150 MPa
d. 200 MPa
Answer  Explanation 

ANSWER: 100 MPa

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Spalling hammer is used for_____________?

a. driving wooden headed chisels
b. rough dressing of stones
c. carving of stones
d. breaking small projection of stones
Answer  Explanation 

ANSWER: rough dressing of stones

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which of the following timbers is suitable for making sports goods ?

a. mulberry
b. mahogany
c. sal
d. deodar
Answer  Explanation 

ANSWER: mulberry

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Sapwood consists of______________?

a. innermost annular rings around the pith
b. portion of timber between heartwood and cambium layer
c. thin layers below the bark
d. thin fibre which extends from the pith outwards and holds the annular rings together
Answer  Explanation 

ANSWER: portion of timber between heartwood and cambium layer

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In which of the following pairs both trees yield soft wood ?

a. deodar and shishum
b. chir and sal
c. sal and teak
d. chir and deodar
Answer  Explanation 

ANSWER: chir and deodar

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which of the following trees yields hard wood ?

a. deodar
b. chir
c. shishum
d. pine
Answer  Explanation 

ANSWER: shishum

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The radial splits which are wider on the outside of the log and narrower towards the pith are known as________________?

a. heart shakes
b. cupshakes
c. starshakes
d. rindgalls
Answer  Explanation 

ANSWER: starshakes

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The disease of dry rot in timber is caused by_____________?

a. lack of ventilation
b. alternate wet and dry conditions
c. complete submergence in water
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: lack of ventilation

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   In which of the following directions, the strength of timber is maximum ?

a. parallel to grains
b. 45° to grains
c. perpendicular to grains
d. same in all directions
Answer  Explanation 

ANSWER: parallel to grains

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which of the following represents a metamorphic rock? (1) slate (2) shale (3) quartzite . The correct answer is___________?

a. only (3)
b. both (1) and (3)
c. both (2) and (3)
d. all (1), (2) and (3)
Answer  Explanation 

ANSWER: both (1) and (3)

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Assertion A : Shishum is used for decorative woodwork. Reason R : Shishum can be polished to an excellent finish. Select your answer according to the coding system given below ?

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of A
b. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A
c. A is true but R is false
d. A is false but R is true
Answer  Explanation 

ANSWER: Both A and R are true and R is the correct explanation of A

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   The moisture content in a well seasoned timber is_______________?

a. 4% to 6%
b. 10% to 12%
c. 15% to 20%
d. 100%
Answer  Explanation 

ANSWER: 10% to 12%

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Plywood has the advantage of_____________?

a. greater tensile strength in longer direction
b. greater tensile strength in shorter direction
c. same tensile strength in all directions
d. none of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: same tensile strength in all directions

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   The plywood______________?

a. has good strength along the panel only
b. can be spilt in the plane of the panel
c. has greater impact resistance to blows than ordinary wood
d. cannot be bent more easily than ordinary wood of same thickness
Answer  Explanation 

ANSWER: has greater impact resistance to blows than ordinary wood

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   First class timber has an average life of_____________?

a. less than one year
b. 1 to 5 years
c. 5 to 10 years
d. more than 10 years
Answer  Explanation 

ANSWER: more than 10 years

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   The main function of alumina in brick earth is_______________?

a. to impart plasticity
b. to make the brick durable
c. to prevent shrinkage
d. to make the brick impermeable
Answer  Explanation 

ANSWER: to impart plasticity

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   A first class brick when immersed in cold water for 24 hours should not absorb water more than______________?

a. 15%
b. 20%
c. 22%
d. 25%
Answer  Explanation 

ANSWER: 20%

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   Plywood is made by bonding together thin layers of wood in such a way that the angle between grains of any layer to grains of adjacent layers is_________________?

a.
b. 30°
c. 45°
d. 90°
Answer  Explanation 

ANSWER: 90°

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The trunk of tree left after cutting all the branches is known as_______________?

a. log
b. batten
c. plank
d. baulk
Answer  Explanation 

ANSWER: log

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   The practical limit of moisture content achieved in air drying of timber is________________?

a. 5%
b. 15%
c. 25%
d. 35%
Answer  Explanation 

ANSWER: 15%

Explanation:
No explanation is available for this question!