Architectural Design Mcqs for Software Engineering - Set 2

1)   A monitoring system examines its environment through __________________?

a. operating system
b. communication
c. set of sensors
d. none of the mentioned
Answer  Explanation 

ANSWER: set of sensors

Explanation:
If some exceptional event or sensor state is detected by the system, the monitoring system takes some action. Often, this involves raising an alarm to draw an operator’s attention to the event.


2)   ETL stands for____________________?

a. Data Extraction Transformation & Loading
b. Data Execution Transformation & Loading
c. Extraction Transformation & Loading
d. Execution Transformation & Loading
Answer  Explanation 

ANSWER: Data Extraction Transformation & Loading

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   ____________________ can be associated with a separate processor or core, so that the processing steps can be carried out in parallel ?

a. Process Pipeline
b. Environmental Control
c. Observe and React
d. None of the mentioned
Answer  Explanation 

ANSWER: Process Pipeline

Explanation:
The Process Pipeline pattern makes this rapid processing possible by breaking down the required data processing into a sequence of separate transformations, with each transformation carried out by an independent process.


4)   An example of a system that may use a process pipeline is a high-speed_________________?

a. data distributing system
b. data acquisition system
c. data collector system
d. none of the mentioned
Answer  Explanation 

ANSWER: data acquisition system

Explanation:
Data acquisition systems collect data from sensors for subsequent processing and analysis.


5)   Which of these following sensor is a useful as part of a burglar alarm system for commercial buildings ?

a. Movement detector
b. Door sensor
c. Window sensor
d. All of the mentioned
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the mentioned

Explanation:
A burglar alarm system for commercial buildings include movement detectors in individual rooms, door sensors that detect corridor doors opening, and window sensors on ground-floor windows that can detect when a window has been opened


6)   Which of the following is not real-time architectural patterns that are commonly used ?

a. Asynchronous communication
b. Observe and React
c. Environmental Control
d. Process Pipeline
Answer  Explanation 

ANSWER: Asynchronous communication

Explanation:
These patterns can be combined and you will often see more than one of them in a single system.


7)   The UML was designed for describing _______________________?

a. object-oriented systems
b. architectural design
c. SRS
d. Both object-oriented systems and Architectural design
Answer  Explanation 

ANSWER: Both object-oriented systems and Architectural design

Explanation:
The UML was designed for describing object-oriented systems and, at the architectural design stage, you often want to describe systems at a higher level of abstraction


8)   Which of the following is an architectural conflict ?

a. Using large-grain components improves performance but reduces maintainability
b. Introducing redundant data improves availability but makes security more difficult
c. Localizing safety-related features usually means more communication so degraded performance
d. All of the mentioned
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the mentioned

Explanation:
High availability architecture can be affected by several design factors that are required to be maintained to ensure that no single points of failure exist in such design.


9)   What describes how a set of interacting components can share data ?

a. model-view-controller
b. architecture pattern
c. repository pattern
d. none of the mentioned
Answer  Explanation 

ANSWER: repository pattern

Explanation:
The majority of systems that use large amounts of data are organized around a shared database or repository.


10)   Which of the following view shows that the system is composed of interacting processes at run time ?

a. physical
b. development
c. logical
d. process
Answer  Explanation 

ANSWER: process

Explanation:
This view is useful for making judgments about non-functional system characteristics such as performance and availability.


11)   Which of the following is not included in Architectural design decisions ?

a. type of application
b. distribution of the system
c. architectural styles
d. testing the system
Answer  Explanation 

ANSWER: testing the system

Explanation:
Architectural design decisions include decisions on the type of application, the distribution of the system, the architectural styles to be used, and the ways in which the architecture should be documented and evaluated.


12)   Which of the following pattern is the basis of interaction management in many web-based systems ?

a. architecture
b. repository pattern
c. model-view-controller
d. different operating system
Answer  Explanation 

ANSWER: model-view-controller

Explanation:
Model-View-Controller pattern is the basis of interaction management in many web-based systems.


13)   Which view in architectural design shows the key abstractions in the system as objects or object classes ?

a. physical
b. development
c. logical
d. process
Answer  Explanation 

ANSWER: logical

Explanation:
It is possible to relate the system requirements to entities in a logical view.


14)   _________________ view shows the system hardware and how software components are distributed across the processors in the system ?

a. physical
b. logical
c. process
d. all of the mentioned
Answer  Explanation 

ANSWER: physical

Explanation:
A physical view is implemented by system engineers implementing the system hardware.